Wolter Zuid
+31 (0) 651 078 787

Blog

Terug naar overzicht
Categorie: Blog

MSM: superfood voor je huid en gewrichten

Naast water, zuurstof en celzouten is MSM het vierde noodzakelijke element in onze voeding. Zwavel is betrokken bij bijna alle processen in ons lichaam en is een onmisbaar component van gezonde cellen.

Lees meer

Naast water, zuurstof en celzouten is MSM het vierde noodzakelijke element in onze voeding. Zwavel is betrokken bij bijna alle processen in ons lichaam en is een onmisbaar component van gezonde cellen.

Zwavel (MSM)is goed voor huid, haar en nagels. Nagels worden harder en sterker en gaan (stukken) sneller groeien. Ook de haren worden dikker en gaan sneller groeien, en mensen met krullen krijgen méér krul. De huid hersteld sneller en krijgt optimale voeding van binnenuit, al kan MSM ook uitwendig aangebracht worden zodra het opgelost wordt in water, bijvoorbeeld in een bad.
Onze voeding is arm aan zwavel en de inname van MSM is daarmee laag. Het aanvullen van dit tekort kan snel en effectief met MSM poeder. Het effect is snel zichtbaar en merkbaar. Een groot aantal foto modellen gebruikt dagelijks MSM voor een mooie huid.

Inmiddels heb ik al veel mensen blij kunnen maken met MSM. Test het zelf eens uit. Voor meer info vraag mij gerust.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Alcohol gezond/niet gezond?

Alcohol is snel!

Een kwart van de alcohol komt direct via de maagwand in je bloedbaan, de rest volgt kort daarop via de dunne darm. Het is een kwestie van minuten tot de alcohol in de hersenen doordringt. Over het afbreken van een een standaard alcoholische consumptie (10 gram alcohol) doet de lever circa een tot anderhalf uur. Over vier glazen dus vier tot zes uur. Wat is hierbij het probleem? Hierdoor kan de lever zijn andere werkzaamheden niet goed uitvoeren, aangezien het opruimen van het toxische alcohol voorrang heeft.

Lees meer

Is alcohol nu wel/niet gezond?

Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van een tot twee glazen alcohol de kans op een hartaanval licht doet afnemen. Daar tegenover staat dat de kans op kanker bij deze hoeveelhied licht toeneemt. Je kan dus niet zeggen dat alcohol de geozndheid bevordert. Overmatig alcoholgebruik is ronduit slecht. Waarom? Het verhoogt de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Een stukje biochemie om te begrijpen wat alcohol met je doet. De lever zet ethanol (alcohol) om in aceetaldehyde. Voor het centraal zenuwgestel is het directe gevaar daarmee geweken, maar de katerellende begint nu pas. Aceetaldehyde is gifitig en veroorzaakt onder meer hoofdpijn, misselijkheid en een versnelde hartslag. Pas als deze gifstof is omgezet in azijnzuur, is het ergste leed geleden. Bij een kater spelen andere factoren nog een rol:een verlaagde bloedsuikerspeigel, slaapgebrek en watertekort.

Het blijft dus ook met alcoholgebruik een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Als je al een slecht werkende of overbelaste lever hebt doordat je al regelmatig medicatie gebruikt, ongezond eet en veel stress hebt, wees dan uiterst voorzichtig met je alcoholgebruik. Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat dagelijks een glas rode wijn gezondheidsbevorderende effecten heeft. Rode wijn bevat het polyfenol resveratrol wat diverse positieve gezondheidseffecten blijkt te hebben. De keus, of, wat en hoeveel je wilt drinken maak jezelf. Realiseer je wel dat er weinig mensen zijn die het dagelijks bij een glas alcohol kunnen laten... Proost :-)

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Vit. C tegen verkoudheid en Astaxanthine tegen rimpels?

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling adviseerde vitamine C tegen verkoudheid. Het Canadese vakblad voor huisartsen ondersteunt die stelling nu. Vitamine C (tot  8 gram) kan de duur van verkoudheid verminderen en kan (vanaf 200 mg) beschermen tegen een opkomende verkoudheid. Dat concludeert het vakblad op basis van studies die tot nu toe uitgevoerd zijn.

Lees meer

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling adviseerde vitamine C tegen verkoudheid. Het Canadese vakblad voor huisartsen ondersteunt die stelling nu. Vitamine C (tot  8 gram) kan de duur van verkoudheid verminderen en kan (vanaf 200 mg) beschermen tegen een opkomende verkoudheid. Dat concludeert het vakblad op basis van studies die tot nu toe uitgevoerd zijn.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Krachttraining. 11 redenen waarom.

Als Sport met Hart Personal Trainer ben ik wekelijks met klanten met krachtraining bezig. Uiteraard spelen uithoudingsvermogen, de lenigheid, coordinatie/techniek/stabiliteit en snelheid een belangrijke rol om optimaal fit te worden en te blijven. Als ik veel andere sporters bezig zie, dan ontbreekt het bij de overgrote meerderheid aan balans in deze trainingscomponenten. Of alleen maar kracht en geen lenigheid en uithoudingsvermogen, of veel uithoudingsvermogen maar weinig kracht. Een van mijn PT klanten meldde mij dat zijn moeder van 72 drie keer per week aan het trainen was met gewichten, aangestoken door haar al even actieve man. Je kon volgens hem zien dat haar lichaamshouding sterk is verbeterd.

Lees meer

Krachttraining is nog gezonder dan je denkt. Dat je spiermassa en kracht opbouwt als je traint met gewichten, dat wist je al. Evenals het feit dat krachttraining zeer effectief is om af te slanken en vooral slanker te blijven!  (zie Obese) Onderstaand 11 redenen om onder het ijzer te kruipen.

1. Krachtraining maakt je leniger.                                                                                                                            Bewegen maakt je leniger en krachttraining ook. "Use it or lose it"

2. Krachtraining maakt je botten sterker.                                                                                                                   Wil je botweefsel terugwinnen, dan moet je trainen met gewichten waar je nog net drie tot vijf herhalingen kunt maken. Tamelijk zwaar dus.

3. Krachttraining is veilig. De sporten waarin de de kans op een blessure het kleinst is, zijn fitness, paardrijden en zwemmen. Met goede begeleiding is krachttraining nog veiliger:-)

4. Krachttraining helpt tegen rugklachten. Rugklachten reduceren als je krachttraining gaat doen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je traint met gewichten die die je onder controle hebt en geen blessure oploopt.

5. Krachttraining zorgt voor betere mentale (school) prestaties. Krachttraining verhoogt in de hersenen de aanmaak van hormonen die hersencellen nieuwe verbindingen laten maken. Door die hormonen en die nieuwe verbindingen ben je in staat beter nieuwe informatie op te nemen.

6. Krachttraining is goed voor je hart. Naast duursport verbetert ook krachttraining het cardiovasculaire systeem. Mannelijke krachtsporters, die wekelijks vier tot zeven uur trainen, hebben een gezondere cholesterolspiegel dan mensen die niet aan krachttraining doen. Dit is wel flink veel uren trainen! Bovendien laten metastudies zijn dat krachttraining de bloeddruk verlaagt.

7. Krachttraining maakt je energieker. Na een krachttraining ben je minder vermoeid en heb je meer energie en levert het je ondanks dat het je tijd kost uiteindelijk meer kwaliteit tijd op.

8. Krachttraining helpt tegen een muisarm. Voortdurend herhaalde bewegingen die je achter de computer maakt, kan een slecht functionerend type spierweefsel laten groeien. Dit spierweefsel verkrampt snel en veroorzaakt pijn. Deense onderzoekers ontdekten dat krachttraining uitkomst biedt. De proefpersonen die drie keer per week hun bovenlichaam trainden, herstelden zes keer vaker van hun tenniselleboog of muisarm dan werknemers die niet aan krachttraining deden. Krachttraining dwingt het lichaam om gezond spierweefsel aan te maken en ongezond weefsel af te breken.

9. Krachttraining maakt je sympathieker. Onderzoekers denken dat doordat krachttraining een uitlaatklep is voor stess, men zich vriendelijker gedraagt.

10. Krachttraining beschermt tegen Parkinson. Amerikaanse epidemiologen ontdekten dat vijftigplussers die regelmatig krachttraining deden, de helft minder Parkinson kregen dan diegene die zich nooit inspannen. Inspanning activeert waarschijnlijk de hersencellen die door de ziekte van Parkinson worden afgebroken.  Je moet wel minstens zeven uur per week op hoog niveau actief zijn, wil je de kans op Parkinson verminderen.

11. Krachttraining verlengt de levensduur. Wetenschappers denken dat spiermassa glucose uit de bloedbaan zuigt en zo voorkomt dat er schadelijke glucoseverbindingen worden gevormd die het lichaam schaden. Ook zorgt krachttraining ervoor  dat de telomeren minder snel verkorten. Een telomeer is een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Bij iedere celdeling wordt de telomeer een stukje korter. Een telomeer kun je vergelijken met het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter. Deze slijt bij gebruik. De telomeer beschermt het DNA, zoals het stukje plastic de schoenveter beschermt. Als de telomeer te kort wordt gaat het DNA van de chromosoom schade oplopen zoals de veter gaat rafelen als het plasticje slijt. De cel kan zich niet meer delen, wordt oud en gaat dood. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden zou blijven, kan de cel zich blijven delen en eeuwig leven.

 

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Is brood gezond? vervolg.

Er zijn honderden artikelen te vinden in de vakliteratuur over de effecten van fytinezuur. Wetenschappers zijn het er over eens dat diëten op basis van granen en soja , die rijk zijn aan fytinezuur, bijdragen aan de wijdverbreide mineralentekorten. Maar wat is fytinezuur precies?

Fytinezuur is een ringvormige verbinding (inositolhexafosforzuur) met zes fosfaatgroepen. Het vervult in de natuur de rol van reservefosfaat in zaden. Tijdens het kiemproces wordt het enzym fytase gevormd, wat in staat is fytinezuur af te breken tot vrij fosfaat en inositol. Vrij fosfaat is nodig als bouwstof voor de jonge, snelgroeiende plant.
Omdat fytinezuur graag tweewaardige metaalionen zoals: calcium,magnesium, ijzer en zink bindt, kan voedsel dat rijk is aan deze stof zoals: volkorenbrood, tekort opleveren aan deze mineralen. Dit komt omdat de gebonden mineralen niet meer door de darmwand kunnen worden opgenomen. Extra vezels in volkorenbrood leveren dus een dure ontlasting op ‘verrijkt ’met ‘broodnodige’ mineralen, die niet opgenomen zijn.

Lees meer

De redactie van het tijdschrift Ortho initieerde een onderzoek naar de fytinezuur gehaltes in diverse broden: (volkoren en meergranen.)Het actuele fytinezuurgehalte voor volkorenbrood is volgens de Ortho steekproeven gemiddeld 0.38 gram per 100 gram droge stof. Daarmee komt de molaire verhouding tussen fytinezuur en zink uit op een waarde van 28 keer zoveel fytinezuur als zink. Dit is een ernstige scheve verhouding met zinktekorten tot gevolg.

Een mogelijke verklaring is het kortere broodrijzingsproces dat in de jaren zeventig is ingevoerd. De natuurlijke enzymfase die fytinezuur kan afbreken krijgt onvoldoende de gelegenheid om dit goed te doen.

Zink tekort geeft immuniteitsvermindering


Zink is een essentieel spoorelement en speelt een belangrijke rol in tientallen belangrijke enzymatische processen in het lichaam. Zink tekorten geven o.a.: groeivertraging, verminderde smaakgevoeligheid en reukzin, huidafwijkingen, nachtblindheid, immuniteitsvermindering, anemie, onvruchtbaarheid, ontstekingen, oogziekten, spierklachten etc.
Suppletie van 15 mg zink per dag (voor volwassenen) is dan sterk aan te bevelen. Hogere inname van zink kunnen echter averechts werken op het immuunsysteem (o.a. in verband met de verhouding, die zink met koper heeft).

 

Conclusie van de onderzoekers
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek, stellen K. de Bos en W. van Dokkum in hun artikel van het tijdschrift Ortho, no 1 2007: “De zink inneming in Nederland is voor een klein percentage van de bevolking aan de lage kant. Maar door de aanwezigheid van veel fytinezuur in sommige broodsoorten en de hoge calcium inneming van sommige mensen wordt de kans groter dat een deel van de bevolking een zinktekort heeft, als gevolg van een verlaagde resorptie. Kwetsbare groepen zijn vooral zwangerevrouwen, baby’s en kleuters, oudere en personen, die een verminderde absorptie hebben als gevolg van een voedsel overgevoeligheid. De huidige ADH voor zink lijkt niet afgestemd op genoemde kwetsbare groepen.

 

Gezond eten met minder fytinezuur

 • Wissel volkorenbrood af met bruinbrood. Bruinbrood bevat aanzienlijk minder fytinezuur dan volkoren- en meergranenbrood. Het beste is bruinbrood te eten dat gebakken is van graan dat gemalen is op molenstenen. Dit meel bevat altijd de graankiem, een belangrijke leverancier van vitaminen en mineralen. Molensteen gemalen brood is verkrijgbaar in Heerenveen bij de Swanneblom.
 • Zuurdesembrood is een gezond alternatief. In monsters zuurdesembrood zijn lagere gehaltes fytinezuur gevonden. Dit hangt samen met het lange rijsproces van zuurdesembrood. Het enzym fytase, dat aanwezig is in tarwe, krijgt daardoor de kans fytinezuur af te breken. De rijstijd van zuurdesembrood is meestal 4 uur.
  Speltbrood is ook een optie, omdat spelt 40% minder fytinezuur bevat dan tarwe.
 • Bak zelf volkoren- of meergranenbrood en houd een rijstijd aan van vier uur. Voeg daarnaast extra gist toe aan het deeg. Dit bevordert de afbraak van fytinezuur.
  De andere mogelijkheid is Teff te gebruiken in plaats van tarwe. Teff is een oergraan dat al meer dan vijfduizend jaar wordt geteeld in de Hoorn van Afrika.  Het is een glutenvrije graansoort met een laag gehalte aan fytinezuur. In Groningen, Drente en Flevoland zijn nu tientallen akkerbouwers overgegaan tot de verbouw van Teff, dat onder meer te koop is bij de natuurvoedingswinkel.
 • Beperk het gebruik van sojaproducten en losse tarwezemelen, die sommige mensen gebruiken om de stoelgang te verbeteren. Beide voedingsmiddelen zijn rijk aan fytinezuur.

Foto's

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Motivatie nodig om te eten wat jij wilt?

Tijdens de  paas-kerstdagen en feestjes en vakanties, hebben we veelal moeite om ons te houden aan  het gezonde voedingspatroon. Uiteindelijke kan de boog niet altijd gespannen zijn en hebben we het toch zeker " verdiend " om op onze all-inclusive vakantie het maximale eruit te halen door ongelimiteerd te eten en te drinken. Herkenbaar voor jou?

Lees meer

Had jij ook achteraf spijt van wat je gegeten had of van de veel te grote hoeveelheid voedsel ?

Meestal nemen we ons voor niet teveel te eten, maar denken we we vlak daarna alsnog:

"Morgen begin ik wel weer met gezond eten" .  We geven ons zelf toestemming dat je houden aan de regels " nu even niet hoeft" . Volgens mij is er helemaal geen 'moeten' . Er is niets wat je moet of wat je niet mag. Het is de keuze die jij zelf maakt om te ten wat jij wilt. Deze keuze is veelal niet eenvoudig als je begrijpt dat 80% van het supermarktaanbod industrieel bewerkt voedsel is en je lichaam slechts vult  en belast en nauwelijks voedt en opbouwt.

Het gaat veel meer om bewustwording. Namelijk dat je weet wat bepaalde voeding met met jou doet en dat jij je bewust bent van hoe jij je voelt na het eten van bijvoorbeeld  suikerrijke voeding. Let er ook maar eens op waarom je ineens die sterke behoefte hebt aan hartig-zoet eten. Veelal gaat er een onrustig gevoel aan vooraf. Probeer dat gevoel te herkennen en en vervang dat door iets anders te gaan doen waar jij blij van wordt. Je zal zien dat de eerdere sterke behoefte weer verdwijnt.

Controle hebben over jezelf en je voedingspatroon is niet iets dwangmatigs. Het is kiezen voor wat jij echt wilt!           Dit kan je leren, het kan een nieuwe levensstijl worden. Die is gemakkelijk, geeft rust en geeft het lichaam wat het wilt. Zodra je bent begonnen met een aantal verbeteringen te maken in je voedingspatroon en je een terugval krijgt, wordt je je bewust van wat je niet meer wilt. Dat is echte bewustwording. Om dwangmatigheid te voorkomen en je niet schuldig te voelen  na het eten van ongezond voedsel, adviseer ik mijn klanten altijd om de 80/20 regel toe te passen. 80% van je voeding bestaat dan uit gezonde voeding en is je basis. Kom je bijv. op een feestje  een keer in de verleiding, geniet dan lekker van je gebakje of biertje, jou 20% :-)

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Is brood gezond?

Nederlanders houden van brood eten. De meesten van ons eten iedere dag brood en 6 boterhammen zijn gauw weggegeten. Witbrood, bruinbrood, croissantjes, stokbrood, krentenbollen etc. de basis van ons voedsel op een dag is meestal brood. De voordelen van brood zijn duidelijk: het eet lekker weg, is gemakkelijk, goedkoop en handig in het gebruik. Maar wat zijn nu de nadelen van het eten van brood? Is brood eten gezond?

Lees meer

Uit onderzoek blijkt dat 81% van de bevolking een aanleg heeft voor glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor brood. In gluten zit de stof giadine. Giadine beschadigt de darmflora door zich te binden aan bepaalde receptoren, waarna het knooppunten in het darmkanaal vernietigt. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden en komen er afvalstoffen in het lichaam. Het lichaam gaat vervolgens antistoffen maken en zo ontstaan er allerlei gezondheidskwalen. Bijvoorbeeld huidaandoeningen, psychologische stoornissen, darmklachten, auto-­immuunziekten en een tekort aan voedingsstoffen. Veel andere ziekten worden verergerd door het eten van gluten. Maïs, rijst, boekweit, quinoa, amaranth en gierst bevatten geen gluten.

Brood wordt gebakken bij een temperatuur van ongeveer 200 °C. Vitamine C , vitamine B en het aminozuur lysine overleven deze temperatuur niet. Door de verhitting verandert de structuur van het zetmeel, de eiwitten en de vetten. Hierdoor wordt brood zeer moeilijk verteerbaar en blijven er heel wat afvalstoffen achter die voor de uitscheidingsorganen een grote belasting vormen. We eten al brood sinds onze vroege jeugd en in de loop van de jaren zijn al deze afvalstoffen opgeslagen in ons bindweefsel, gewrichten, vet, vocht etc.

Granen bevatten fytinezuur. Fytinezuur vormt een onoplosbare binding met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium. Deze mineralen kunnen daardoor niet of nauwelijks worden opgenomen. Tarwe bevat het meeste fytinezuur.

De eiwitvertering wordt bemoeilijkt omdat granen anti--tripsine en anti-­ chemotripsine bevatten.

Fytohenagglutinine is een onderdeel van de zemelen van granen en die zorgen voor samenklitten van de rode bloedlichaampjes. Het lecitine in de zemelen kunnen ontstekingen van de darmslijmvliezen veroorzaken en het absorptievermogen van de darmen verminderen.

Aan brood zijn vaak broodverbeteraars toegevoegd. Veel mensen hebben hier een intolerantie of allergie voor.

In de meeste gevallen wordt er een grote hoeveelheid additieven aan brood toegevoegd. Kleurstoffen, smaakstoffen, chemicaliën om meel te bleken en om schimmels en bacteriën te doden. Het bakpoeder wat gebruikt wordt bevat vaak aluminium. Niet bio brood bevat daarnaast al de nadelen van chemische bemesting. Het lichaam reageert op al deze toevoegingen met het vasthouden van vocht of vet om al deze toxines op te slaan en op deze wijze te neutraliseren.

Veel brood is verrijkt met synthetische vitamines en anorganisch niet opneembaar ijzer.

Brood is een voedingsmiddel met een zuuroverschot. Het broodbeleg in de meeste gevallen ook. Verzuring van het lichaam draagt bij tot reuma, osteoporose, cariës, slecht ruikende adem, verstoring van de waterhuishouding, slecht humeur, overprikkeling van het zenuwstelsel, overgewicht etc.

Door de zware en slechte vertering van brood wordt de pancreas en het hele spijsverteringsstelsel overbelast. Dit kan zorgen voor winderigheid, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, overgewicht, valse honger, slechte opname van voedingsstoffen, slaapproblemen etc.

De gist in brood kan zorgen voor verstoring van de darmflora. De zuurtegraad van zuurdesembrood zorgt echter voor een moeilijkere vertering van het zetmeel omdat het de amylase--aanmaak in het speeksel belemmert.

Vaak knappen mensen enorm op, lichamelijk maar ook psychisch, wanneer ze stoppen met het eten van brood. Ook al elimineer je een glutenintolerantie met behulp van bijvoorbeeld Naet (alternatieve allergie aanpak), de overige nadelen blijven bestaan. Wil je echt niet stoppen met het eten van brood, eet dan bio spelt brood. Een ander alternatief is het eten van rijstwafels of  wil je meer stevige voeding, eet dan bijv. boekweit-crackers.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

De granaatappel, supergezond!

De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

Lees meer

Geschiedenis

De granaatappel is eigenlijk uit Perzië afkomstig maar door handelsreizigers verspreid over de hele wereld. Reeds 5000 jaar lang worden ze geteeld in landen zoals Perzië (Iran), Pakistan, Egypte, Afghanistan, Marokko, Palestina en China. Momenteel teelt men ze ook in Spanje, Turkije en Californië. De granaatappel is al eeuwenlang het symbool van liefde, vruchtbaarheid en gezondheid. De Egyptenaren meenden zelfs dat je onsterfelijk werd door het eten van granaatappels.

De eetbare delen

De schil is glad en leerachtig en niet bruikbaar. Binnenin heb je de zaden die in cellen met een witte wand zitten. Deze witte wanden zijn niet eetbaar en zelfs heel bitter. Binnenin zitten vuurrode bessen die bestaan uit een geleiachtige structuur en een pit. Het is vooral deze geleiachtige substantie die het sap en de voedzame bestanddelen bevat. Je kan de vrucht uitpersen, maar niet met een elektrische pers. Met een manuele pers kan je de pitten gemakkelijk verwijderen want ook die zijn verantwoordelijk voor een bittere smaak.

Gezonde bestanddelen

De gezonde bestanddelen zitten in de geleiachtige bessen. Men vindt er een hoeveelheid antioxidanten die veel hoger zijn dan deze in andere fruitsoorten. In de besjes vind men een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.

Geneeskrachtige werking

Reeds in de oudheid kende men de geneeskracht van de granaatappel. Momenteel dringt deze ook door in de westerse wereld. Granaatappels zouden verschillende belangrijke geneeskrachtige werkingen hebben die ik hieronder even ga vermelden.

Borstkanker voorkomen en de groei van de borsttumoren stoppen: het eten van de besjes uit de granaatappel of het drinken van het sap gaat het ontstaan van borstkanker voorkomen of de groei ervan stoppen. Fytochemische stoffen uit de vrucht stoppen de oestrogeen productie die de groei van borsttumoren beïnvloeden. Granaatappel pit olie zou borsttumorcellen aanzetten tot zelf vernietiging terwijl de gezonde cellen gespaard blijven.

Het voorkomen en stoppen van de groei van prostaat tumoren: Granaatappelsap bevat enorm veel antioxidanten en isoflavonen. Deze isoflavonen hebben een remmende werking op het ontstaan van prostaatkanker, vertraagt de groei en kan ervoor zorgen dat de prostaatkankercellen afsterven.

Ontstekingsremmende eigenschappen: de plantaardige flavonoiden hebben een ontstekingsremmende eigenschap bij tal van ziekten. Het voordeel is dat ze goed opgenomen worden en niet giftig zijn.

Werkt cholesterol verlagend en voorkomt hart en bloedvatziekten: de granaatappel verlaagt het gehalte aan vetzuren in het lichaam, waardoor ook het cholesterolgehalte daalt. Anderzijds verlaagt het ook de bloeddruk wat de kans op beroerten drastisch vermindert. Het bloed verdunt, de kans op aderverkalking vermindert, de bloedstroom verbetert en de goede cholesterol wordt onderhouden.

Ziekte van Alzheimer: granaatappels bevatten zeer veel polifenolen waardoor de cellen voortdurend vernieuwen en verjongd worden. De hoeveelheid polifenolen zou vier maal meer zijn dan in druiven, groene thee en rode wijn. Hierdoor zou de kans op de ziekte van Alzheimer drastisch verminderen.

Volwaardig vitamine preparaat: een granaatappel bevat ongeveer 40 procent van de aanbevolen dagelijkse vitamine C behoefte voor volwassenen. Bevat ook de nodige hoeveelheid foliumzuur, vezels, kalium, niacine, vitamine A en E. Hierdoor is dit een natuurlijke en volwaardige manier om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen.

Het bestrijden van artrose: de granaatappel kan helpen in de strijd tegen artrose. Het gaat de ontsteking inducerende werking van interleukine blokkeren. Stopt de enzymen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose geen kans meer heeft.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Insuline op vakantie?

Insuline is een hormoon welke de suikerhuishouding regelt.  Het zorgt er o.a. voor dat glucose naar de cellen getransporteerd kan worden om te dienen als energiebron. Vroeger kon insuline in de winter op vakantie. Binnen sommige stammen in Afrika die veel natuurlijke koolhydraten eten, kan insuline ook op vakantie. Deze mensen zijn super gevoelig voor insuline. Deze mensen bewegen veel en door hun natuurlijke leefstijl is er maar heel weinig insuline nodig om het gewenste effect te bereiken (opname in de cel) Wat is het verschil tussen Afrika en onze maatschappij?

Lees meer

Het antwoord ligt in het type koolhydraat, beweging en aanwezigheid van een ritme (overvloed/schaarste). Doorvoor het eten te bewegen wordt alle glucosevoorraad verbruikt. Het eten van koolhydraten zorgt nu weer voor het aanvullen van deze voorraad. Als mensen in Afrika honger of dorst hebben moeten ze in beweging komen om aan deze behoefte te voldoen. Er staat geen koelkast op de savanne, het verlengsnoer was niet lang genoeg :-)

Door deze beweging voor het eten worden de opslagplaatsen in de lever en de spieren  aangesproken. Er ontstaat na het eten geen glucoseoverschot dat in vet kan worden omgezet. Het hormoon insuline is minimaal nodig om zijn werking te kunnen uitoefenen.  Deze insuline gevoeligheid betekent dat de insuline in de hangmat kan blijven liggen.

In het westen is insuline tegenwoordig het hele jaar aanwezig. Enerzijds door een te hoge koolhydraatinname (brood, pasta etc.) en te weinig beweging en anderzijds als gevolg van de ontstane insulineongevoeligheid. Bij een constante aanwezigheid van insuline in het bloed worden de weefsels ongevoeliger voor insuline. De alvleesklier moet steeds meer insuline produceren om hetzelfde effect te bereiken (opname van glucose in de cel). De alvleesklier is aan vakantie toe, maar krijgt geen dag de kans om vrij te nemen. Uitputting van de alvleesklier ligt op de loer met als gevolg een falen van de insuline productie en dus een te hoog bloedsuikergehalte. Dit falen noemen we diabetes 2 of ouderdomsdiabetes. Dit komt echter op steeds jongere leeftijd voor. Kijk maar eens op Youtube naar de documentaire ' Hungry for Change'. Daar wordt het effect van suiker als gifstof voor je lichaam uitgelegd. Tussen 1995 en 2010 is er een explosieve stijging van 87% in het voorkomen van diabetes type 2.

Insuline ongevoeligheid heeft ook gevolgen voor onze hersenen. De brandstof voor onze hersenen is namelijk glucose. Glucose kan in schaarste uit eiwit en vetten worden gehaald. De hersenen kunne door de constante aanwezigheid van het hormoon insuline ook insulineongevoelig worden. Door een tekort aan energie in de hersenen nemen we geen beslissingen meer, je wordt dus lui en eet de hele tijd meer zoetigheid( om de noodzaak aan glucose in de hersenen af te dekken) en je wordt fantasieloos en hebt nergens zin in.

In mijn praktijk adviseer ik om die reden een matig gebruik van de juiste koolhydraten in de voeding en leer ik klanten dat veel  suikergebruik letterlijk gif is voor het lichaam.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Gezond is niet wat je denkt dat het is!

Je lichaam heeft voeding nodig, daarom eet je dagelijks. Je gelooft dat je gezond eet, want tenslotte eet je volgens de schijf van vijf. Het voedingsbureau heeft het beste met je voor heb je geleerd. Helaas is dat niet het geval. We vullen ons lichaam met industrieel voedsel dat is wat  anders dan voeden. De aanbevolen voeding van instanties is helemaal niet gezond. Als we kijken naar de schijf van vijf, dan zien we daarop veel producten die de gezondheid juist schaden, niet bevorderen.

Lees meer

En de producten die overblijven, groenten bijvoorbeeld, zijn minder gezond omdat we die meestal verhitten. Verwarming van groenten zorgt ervoor dat de voedingsstoffen eruit verdwijnen (www.naturawlifestyle.com-waarom rauw?). Uiteraard bevatten gekookte groenten nog wel de benodigde vezels, maar de belangrijke enzymen die in de groenten zitten overleven geen temperaturen boven de 45 graden.  Fruit eet je zo, maar dan haal je meestal wel eerst de schil eraf. Helaas, in die schil zitten nu juist de meeste voedingsstoffen verborgen. Dus terwijl jij denkt dat je gezond een peer eet, of een appel, is dat grotendeelsl niet het geval. En dan hebben we het nog niet eens over dat de meeste groenten en fruit niet biologisch of organisch zijn, waardoor er nog steeds veel schadelijke stoffen op en in zitten. Dat alles gaat uiteindelijk op lange termijn onherroepelijk ten koste van je gezondheid.

 

Industrieel voedsel

Industrieel voedsel, dus alles behalve verse groenten en fruit, bevat weinig voeding die van belang is voor je lichaam. Verhit of niet, de bestanddelen zijn buitengewoon lastig af te voeren en een aantal is zelfs erg schadelijk voor je lichaam. Tel daarbij nog eens de talloze chemicaliën op die erin zitten en doe daar vervolgens vele kilo’s suiker bij (141 reasons sugar ruins your health). Wellicht wordt het je dan duidelijk waarom je gezondheid helemaal niet is wat ie hoort te zijn. Misschien ben je zelfs wel ziek, of heb je klachten zoals hooikoorts of infecties. Het zijn voornamelijk de gevolgen van je leven lang je lichaam niet geven wat het werkelijk nodig heeft, terwijl je er ondertussen wel bergen instopt die het helemaal niet aankan.

Waarom smoothies of juicen?

In groenten en fruit zit alles wat je lichaam nodig heeft, eventueel aangevuld met extra 100% natuurlijke supplementen. Waarom zou je dat juicen? Het antwoord is heel simpel: je zou dagelijks onmogelijk dezelfde hoeveelheid rauwe groenten naar binnen krijgen als je het zo zou eten. Daarnaast is het ook helemaal niet zo lekker, een andere reden waarom je al snel zou stoppen. Dat zou zonde zijn, want dit is de kans om voor het eerst te beseffen waar die vermoeidheid vandaan komt. Je krijgt de kans om te ontdekken hoe een echt gezond lichaam eigenlijk voelt. Het voelt dan licht, flexibel en het is prettig om in te leven. Niet langer hoef je dat blok vlees en botten met je mee te slepen de hele dag. Daarnaast zullen de meeste ziekten tot de verleden tijd behoren omdat je immuunsysteem weer perfect werkt. En omdat je lichaam niet langer ‘s nachts alle rotzooi uit je systeem moet werken ben je ‘s ochtends uitgerust na minder slaap. Zomaar enkele voordelen.

Nooit meer op dieet

Een ander voordeel van juicen en smoothies  is dat je ervan zult afvallen. De meeste mensen zijn te dik en doen hun best met allerlei diëten vet kwijt te raken. Maar zoals iedereen heeft gemerkt werkt dat alleen tijdelijk. Uiteindelijk komt het er gewoon weer aan en dat is frustrerend. Door over te gaan op gezond voedsel, op de juiste manier, gaat je lichaam vanzelf weer in balans komen. Dat betekent dat het begint met afvoeren van gifstoffen, waarna ook het vet vanzelf wordt afgevoerd. Daar wordt je dunner van! Op Youtube kan je de documentaire " Hungry for Change" bekijken en begrijp je beter de rol van ophoping van gifstoffen en niet af kunnen vallen.

Sporten is niet altijd gezond

Dan zijn er mensen die sporten om af te vallen. Wat maar weinig mensen weten is dat ze te dik zijn met een goede reden. Want in dat vet worden hoeveelheden gifstoffen opgeslagen die je lichaam heeft binnengekregen via al dat industriële voedsel en vervolgens niet kwijt kon. Dus als je gaat sporten en je vet verdwijnt, waar denk je dat dan die gifstoffen terechtkomen? Precies, in de rest van je lichaam, wat je systeem nu juist trachtte te voorkomen. Sporten als je te dik bent, is dan ook niet verstandig  Dit is geen advies om te stoppen, maar vraag advies van een orthomoleculair specialist of een natuurgeneeskundig therapeut.  Sporten met daarbij het juiste voedsel, dat is een heel ander verhaal. Dan kan je systeem aan de gang om dat gezonde lichaam nog gezonder te houden. Dan is sporten heel gezond.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

Voorkom verzuring van je lichaam!

De oorzaak van het ontstaan van veel klachten is verzuring!

Wat gebeurt er precies in je lichaam als voedsel het hele spijsverteringskanaal heeft afgelegd? Na de vertering van je voeding blijft er een rest over voor opname in het bloed, deze rest is Zuur of Basisch.
Van nature heeft je lichaam een licht basische Ph waarde van 7,4. Het zal proberen deze waarde constant te houden, omdat je organen het beste werken bij deze waarde.

Lees meer

Voeding die na vertering onder de 7,4 uitkomt is zuur-vormend, boven de 7,4 is basisch-vormend. Zuren maakt het lichaam zelf aan en deze komen vrij bij tal van processen. Basen haal je uit je voeding en dit is de enige manier om zuren te neutraliseren.
Een teveel aan zuren zal het lichaam zoveel mogelijk afscheiden via de nieren (zuur stinkende urine) en longen. Bij een te grote blootstelling aan zuren en te weinig basen kan het lichaam deze afvalstoffen niet kwijt en gaat het opslaan in pezen en spieren, met als gevolg spierpijn, spierzwakte, jicht, veroudering en gebrek aan energie. Veel mensen kampen door de huidige leefstijl met een verzuurd organisme, ofwel lichaam.
Is de Ph waarde van een lichaam langere tijd onder de 7,4, dan ontstaan meestal ernstiger problemen en kun je te maken krijg

Wat veroorzaakt verzuring?

 • Eten van onverteerbare en bewerkte voeding met additieven.
 • Snel eten en slecht kauwen, waardoor mensen niet proeven en genieten met aandacht. Dit heeft invloed op de manier waarop het eten wordt opgenomen in het lichaam.
 • Onbalans op het gebied van inspannen en ontspannen: helemaal niets doen afgewisseld met hoge activiteit.


De ideale verhouding is om 80% basisch vormende voeding (ook wel alkalisch voedsel genoemd) te eten en 20% zuur vormende voeding.

Voedselvoorbeelden:

 • Sterk zuur: Vlees, zuivel , producten met geraffineerde suikers zoals frisdrank en volkoren graan.
 • Licht zuur: Yoghurt, witte bonen en kikkererwten.
 • Licht basisch: Appels, kokos, pompoen en radijs.
 • Zeer basisch: Komkommer, rammanas(rettich), spinazie, tarwegras en aloë vera.


Een oplossing om verzuring tegen te gaan

 • Eet zoveel mogelijk onbewerkt en vers (biologisch/organisch) voedsel.
 • Drink smoothies en ga juicen. door sap te maken van je groenten en fruit voorkom je dat voedsel lang in de darmen blijft en gaat gisten. Daarnaast wordt het op die manier moeiteloos binnen enkele minuten opgenomen door alle cellen in je lichaam.
 • Ontspannen en diep ademhalen. Voel terwijl je dit doet tot helemaal onder in je buik. Wanneer je merkt dat je ademhaling snel gaat en hoog zit, doe dan regelmatig Yoga of Tai Chi voor een goede oefening
Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

MSM (Zwavel) voor een mooie huid en tegen gewrichtspijn.

Naast water, zuurstof en celzouten is MSM het vierde noodzakelijke element in onze voeding. Zwavel is betrokken bij bijna alle processen in ons lichaam en is een onmisbaar component van gezonde cellen.

Lees meer

Naast water, zuurstof en celzouten is MSM het vierde noodzakelijke element in onze voeding. Zwavel is betrokken bij bijna alle processen in ons lichaam en is een onmisbaar component van gezonde cellen.

MSMZwavel (MSM) is goed voor huidhaar en nagels. Nagels worden harder en sterker en gaan (stukken) sneller groeien. Ook de haren worden dikker en gaan sneller groeien, en mensen met krullen krijgen méér krul. De huid hersteld sneller en krijgt optimale voeding van binnenuit, al kan MSM ook uitwendig aangebracht worden zodra het opgelost wordt in water, bijvoorbeeld in een bad. Vele fotomodellen starten hun dag met een glas water met MSM om zodoende de rimpelvorming te vertragen. 
Onze voeding is arm aan zwavel en de inname van MSM is daarmee laag. Het aanvullen van dit tekort kan snel en effectief met MSM poeder. Het effect is snel zichtbaar en merkbaar.

Inmiddels heb ik een flink aantal klanten blij kunnen maken met MSM suppletie. De smaak is niet echt lekker, zeker niet in het begin, maar aan de bittere smaak wen je snel :-)

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

WEET U HET NOG ???

De verwarring.

 

Relaxend in de sauna dacht ik, het wordt tijd om eens wat ' gezonde' gedachten  in een column op papier te te zetten en dit samen te vatten. Ik merk uit de vele gesprekken met mijn klanten, de diverse workshops en opleidingen en de grote hoeveelheid aan gezondheidsboeken, vaktijdschriften die ik inmiddels heb gelezen en vaak uitwerk, dat er veel verwarring en onduidelijkheid bestaat over wat is wel/niet goed voor de mens.

 

Het doel van deze column is bewustwording, niet veroordeling  en je kan zelf bepalen wat voor jouw gevoel goed is en waar je wel of niet wat mee hebt. Ook merk ik dat het begrip ' gezondheid'  zoveel omvattend is dat ik een volgende keer informatie aanlever over wel/geen brood eten  of ' melk is goed voor elk.'

Lees meer

De voedingsindustrie.

In het magazine ' ZIN" las ik een artikel over de onze voedingsindustrie, wat er samengevat op neerkomt ' niets is wat het lijkt wat het is' .  Zo komt onze Goudse kaas uit Polen, buffel mozzarella van gewone koeienmelk,  de Haagse hopjes uit Bolsward, en wordt structureel door de supermarkten  een gewone biefstuk verkocht voor kogelbiefstuk etc. Ook je "gezonde"  bruine boterham is niets meer dan met moutsuiker gekleurde witte boterham.  Wat de voedingsindustrie wel goed kan is verleiden. Door herhaaldelijk beelden te zien van een  happy kerstman met Coca Cola en een leuke kerstsong begrijp je wel dat kerst zonder Coca Cola geen optie meer is voor velen.

Als je kijkt naar hoeveel vet, zout en suiker er in kant en klaar voedsel zit, dan is dat echt schrikbarend. Inmiddels is het zover dat het zoutgehalte in veel van deze maaltijden, onder druk van de overheid (voedingswaren autoriteit)  is gedaald, maar even snel dient zich een ander probleem aan. Om die kant en klaar maaltijden goed te houden is zout een ideaal conserveermiddel. Wat nu? De oplossing is eenvoudig en vooral goedkoop. Volvette kaas wordt afgeraden door  de overheid om te eten, dus wij massaal aan de magere kaasvarianten. Wat nu te doen met het vetoverschot uit de kaas? Vet is ook een geweldig conserveermiddel, dus we stoppen wat extra vet in de klant en klaar voeding en zo is het te hoge zoutgehalte weer opgelost….  Dat er vervolgens door alle vettere voeding nog meer mensen veel te zwaar zijn, nemen we op de koop toe en anders hebben we daar straks wel een pilletje voor.

Ook zeer bijzonder is het feit dat de CEO van Lays  verklaarde zelf geen chips meer te eten vanwege de vele ongezonde toevoegingen.

Dit laatste doet mij denken aan de woorden van Ard Pisa die een boek heeft geschreven genaamd " Wat Angelina niet wist over kanker" . Hij vertelde dat het merendeel van de oncologen zichzelf en hun  familieleden geen chemokuur zou geven als zij zelf kanker hebben. Over het ontstaan van kanker en wat de primaire oorzaak is vertel ik een volgende keer meer.  Bijzonder merkwaardig is, denk ik,  dat er aan ons van alles wordt aangeboden door de voeding- (verleidings) industrie en door de farmaceutische industrie wat totaal ongevaarlijk is voor onze gezondheid. Alleen de mensen die weten wat het daadwerkelijk met je lichaam doet, gebruiken het zelf niet of nauwelijks.

 

Geld verdienen speelt dus een belangrijkere rol dan onze gezondheid.  Gezondheidszorg is big business. Het zou economisch een ramp zijn als we met zijn allen massaal preventief aan onze gezondheid gaan werken. Er valt nu eenmaal veel meer geld te verdienen aan ziekte dan aan gezondheid. Het heet niet voor niets een ziekenhuis en de gezondheidszorg is eigenlijk een ziekenzorg.  Ook het woord 'geneesmiddel" klopt niet aangezien niemand geneest van ziektes door medicijnen, (m.u.v. antibiotica) maar de symptomen onderdrukt.  Mooi voorbeeld is het verhaal van (mijn eigen)  huisarts.   In een interview in een vaktijdschrift  geeft hij zijn ervaringen weer van het werken met homeopathie naast  de reguliere aanpak. Al jaren heeft hij gemiddeld 40% minder behandelingskosten dan collega artsen. Maar ja, dat is niet dubbelblind wetenschappelijk onderbouwd, het systeem in de zorg is er niet opgebouwd en dus wordt daar verder niets meegedaan.  Mogelijk denkt u, het valt allemaal wel wat mee. We worden gemiddeld steeds ouder. Dat klopt inderdaad, alleen de manier waarop, uitgedrukt in vitale levensjaren, neemt af. Met behulp van allerlei medicatie en medische  kunstgrepen kunnen we mensen langer op de been houden. Aan de andere kant lijden er miljoenen mensen aan een of meerdere chronische ziekten, is de burn-out al heel gewoon in ons leven geworden en is kanker nog steeds de snelst groeiende doodsoorzaak.

Het lichaam werkt logisch en zal er van alles aan doen om je gezondheid te behouden als je de voorwaarden daarvoor creëert. Wees goed voor je lichaam en het zal goed voor jou zijn. Ik ben blij dat ik mijn klanten mag begeleiden naar een vitaal en gezond leven zonder medicatie, hulpmiddelen en een achteruit hollende gezondheid.

 

Iedereen mag zelf denken wat hij/zij met zijn gezondheid wel/niet wil doen. Ik hoop alleen dat meer mensen zich realiseren, dat je voor het behoudt van een goede gezondheid tegenwoordig hard moet werken. Wees kritisch naar wat je aangeboden krijgt (ook bij de gezonde producten!) en lees en informeer zelf naar mogelijkheden om fit en vitaal oud te worden.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

HORMOON ONTREGELING BIJ MANNEN

Regelmatig zie ik mannen met vrouwelijke vormen.  Vet op de heupen en buikvet (appelvorm) De grote vraag die naar voren komt, is hoe dit kan ontstaan?

Hoofdoorzaak is een verstoorde hormoonbalans.

Hoe ontstaat deze verstoring?

Lees meer

Dat is een ingewikkeld biochemisch proces, maar ik leg het u hopelijk begrijpelijk samengevat uit.

oorzaak 1. Voedingsfouten (teveel suikers en alcohol =koolhydraten) en teveel vet eten.

oorzaak 2. Medicatie (gifstoffen)  en insulineresistentie;  waardoor eerder vet wordt opgeslagen. Het  hormoon insuline zorgt als het wordt afgegeven voor opslag van vet als de suikers niet  verbrand worden.

oorzaak 3. Leeftijd: Met het ouder worden daalt het mannelijk hormoon testosteron (zorgt voor groei  en is geslachtshormoon) met 1% per jaar. Gevolg is dat mannen die niet regelmatig flink sporten en daarbij ongezond eten en al veel vetmassa hebben, lager testosteron spiegel hebben.

oorzaak 4. Overgewicht; Teveel aan buikvet verhoogd de ontstekingsgevoeligheid en het buikvet groeit door afnemend testosteron sneller aan en daardoor verhoogd risico op hart- en vaatziekten, erectiestoornissen etc.

 

Oplossing: Overgewicht verliezen!

1. Regelmatig ten minste 2 x per week sporten en bij voorkeur krachttraining stimuleert aanmaak  testosteron.

2. Goede vetten eten en koolhydraat rijke voeding beperken. (let op bier)

3. Beperk gifstoffen en medicatie (fyto- oestrogeen) Gifstoffen worden nl. in vet opgeslagen.                                                         4. Doe een detoxkuur.

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

BIOLOGISCH LOGISCH ?

Volgens de een bevat biologische voeding meer nutrienten en veel minder pesticiden, waardoor het dus een stuk gezonder zou zijn dan gewone voeding. Volgens anderen zijn de verschillen verwaasloosbaar, zeker met de  strenge regelgeving voor chemiche betsrijdingsmiddelen in Nederland.

Lees meer

De deskundigen verschillen van mening. De kwalitietsmedewerker  van EkoPlaza zegt dat een gezonde levensstijl met biologische voeding de ideale manier is om gelukkig te worden. Bij de overheid bestaat vooral het beeld dat biologische producten geen gezondheidsbevorderend effect hebben.  Julia Kang van het boek ' 100% GIFVRIJ'  beschrijft op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken en haar eigen ervaring dat gifvrij eten bij de meeste mensen leidt tot gewichtsverlies. Verklaring?  Minder vetweefsel nodig om de afname van gifstoffen in het lichaam op te slaan.

Persoonlijk denk ik dat het eten van volwaardige biologische voeding bijdraagt aan een betere gezondheid. Het is uiteraard de totale leefstijl die bepaalt hoe gezond en vitaal iemand is. Aangezien er geen hard wetenschappelijk bewijs is dat biofood gezonder is, pleit ik met name voor eerlijke en volwaardige voeding met smaak en liefde bereidt. In dat opzicht ziet een stukje biologisch vlees vers van de slager er aantrekkelijker uit dan het stukje in plastic voorverpakte en op een tamponachtige ondergond liggende stuk vlees uit de supermarkt. Het blijft een kwestie van smaak, maar de slagers biefstuk smaakt volgens de kenners  beter en je weet zeker dat er niet aan is gesleuteld:-)

Tot slot zijn er wel aanwijzingen voor dat biofood gezonder is en en bovenal kan biofood mensen wel een gezonder gevoel geven. Ook dat zou je kunnen scharen onder gezonder:-)

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

DE WARE OORZAAK VAN HARTZIEKTEN VOLGENS EEN WERELDBEROEMDE HARTCHIRURG

De wereldberoemde hartchirurg Dwight Lundell heeft 25 jaar ervaring in zijn vakgebied, heeft meer dan 5.000 open hartoperaties verricht en moet nu toegeven dat hij ernaast zat. Op basis van de wetenschappelijke literatuur hield het medisch establishment altijd vol dat hartziekten het gevolg zijn van een verhoogd cholesterolgehalte.

 

De enige geaccepteerde therapie was het voorschrijven van medicijnen die cholesterol verlagen en een vetarm dieet. Gesteld werd dat een vetarm dieet zou leiden tot een lager cholesterolgehalte en dus minder hartziekten. Afwijken van deze aanbevelingen werd gezien als ketterij.

Lees meer

Aderwand

Enkele jaren geleden werd ontdekt dat ontstekingen in de aderwand de werkelijke oorzaak zijn van hartziekten. Langzamerhand vindt er een paradigmaverschuiving plaats.

De diëtaire aanbevelingen hebben inmiddels wel een diabetes- en obesitas-epidemie veroorzaakt. Ondanks het feit dat 25 procent van de bevolking dure statines slikt en dat veel vet is verdwenen uit ons dieet overlijden er meer mensen aan hartziekten dan ooit tevoren.

Uit de statistieken van de American Heart Association blijkt bijvoorbeeld dat 75 miljoen Amerikanen momenteel lijden aan hartziekten en dat nog eens 20 miljoen diabetes hebben. De patiënten worden bovendien steeds jonger.

 

Natuur

Zonder ontstekingen in het lichaam zal cholesterol zich nooit ophopen in de aderwand om vervolgens hartziekten of beroertes te kunnen veroorzaken. Zonder ontstekingen zou cholesterol vrijelijk door het lichaam bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft. Door ontstekingen houdt het lichaam cholesterol gevangen.

Een ontsteking is het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam om een indringer zoals een bacterie, gifstof of virus uit de weg te ruimen. Wanneer we het lichaam echter continu blootstellen aan gifstoffen of voedsel dat het lichaam niet goed kan verteren krijgen we last van chronische ontsteking.

De schade en ontstekingen aan onze bloedvaten worden veroorzaakt door het vetarme dieet dat al jaren wordt aanbevolen door de reguliere geneeskunde. Door het overmatig gebruik van bewerkte koolhydraten zoals suiker en meel en de overconsumptie van plantaardige oliën uit sojabonen, maïs en zonnebloem ontstaat chronische ontsteking. Binnen mijn orthomoleculaire vakgebied werken we al jaren met andere  gezonde vetten en beperken we de hoeveelheid koolhydraten vanwege de ons bekende schadelijke gevolgen. Fijn om te zien dat dit nu ook regulier geleidelijk aan erkend wordt.

 

Becel Pro-activ

In Nederland vinden we bijvoorbeeld Becel Pro-activ in de supermarkt. Unilever belooft dat de boter het cholesterol verlaagt en hart- en vaatziekten voorkomt. ‘Aanbevolen door de Hartstichting’ staat prominent op de zijkant. Becel Pro-activ bevat echter onnatuurlijk grote hoeveelheden plantensterol. De consumptie van plantensterolen in bijvoorbeeld sojaolie kan leiden tot een toename van het risico op hart- en vaatziekten en is een risicofactor voor het ontstaan van aderverkalking. De organisatie wil dat het product uit de supermarkten verdwijnt.

Dr. Lundell heeft dit gezien in duizenden en duizenden bloedvaten. Wat kunnen we ertegen doen? Eet meer eiwitten voor sterkere spieren. Kies koolhydraten die zeer complex zijn, zoals in kleurrijk fruit en in groenten. Gebruik geen soja- of maïsolie en het bewerkte voedsel dat ervan wordt gemaakt. Kies daarentegen voor olijfolie of biologische roomboter.

 

Door voedsel dat ontstekingen in je lichaam veroorzaakt te vermijden en essentiële voedingsstoffen uit vers onbewerkt voedsel tot je te nemen herstel je de schade aan je bloedvaten en de rest van je lichaam.

 

Vitalhealth4U kan je leren hoe je een gezond eetpatroon  op maat samenstelt welke ontstekingsverlagend werkt, zodat u preventief kan werken aan het verminderen van de kans op hart-en vaatziekten.

Foto's

Vorige
Volgende
Terug naar overzicht
Categorie: Blog

ZIEK VET VAN ZIEK VET!

 

In de praktijk merk ik dat er nog veel misverstanden bestaan over welke vetten nu wel/niet gezond zijn. De informatie die met name door het Voedingscentrum wordt gegeven over vetten (en wordt ondersteund door meeste diëtisten) is sterk beïnvloed door de levensmiddelen industrie en absoluut onjuist!

Lees meer

Mogelijk kan iemand mij uitleggen hoe een product als roomboter en kokosvet, wat al eeuwenlang is gebruikt, schadelijk is voor onze gezondheid? Sinds 1911 is het gebruik van industriële vetten ontstaan. Overleden er daarvoor meer mensen aan hart-en vaatziekten als gevolg van verkeerde vetten dan tegenwoordig? Unilever heeft er geen belang bij als de mensen massaal overstappen op roomboter, ghee en kokosvet. Aan Becel ProActive valt immers veel te verdienen.

Dr. Frits van der Blom geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp. Ik wil je adviseren om je gezonde verstand te gebruiken en kritisch te zijn.

Visolie is bijna allemaal geoxideerd en dus ranzig en niet goed voor je gezondheid. Er is gefermenteerde visolie, maar die is erg prijzig. Alternatief is een mix van hennepzaadolie en lijnzaadolie. Wel dient er op die dag wat verzadigd vet bij gegeten te worden (bijv. roomboter/kokosvet) voor de omzetting in andere vetzuren.

Recept: Meng 3 delen hennepzaadolie en 1 deel lijnzaadolie. Neem hiervan dagelijks 2 x een thee- of desertlepel. Koel bewaren en koud toepassen!

Foto's

Vorige
Volgende

Wolter Zuid
Willem Lodewijklaan 72
8448 PK Heerenveen
info@vitalhealth4u.nl

+31 (0) 651 078 787